Mis on WordPress ja miks seda kasutada? 1

Mis on WordPress ja miks seda kasutada?

WordPress on tänapäeval ennekõike kodulehe, blogi, e-poe või mõne muu veebilahenduse sisuhaldussüsteem. Just nii, tegemist on sisuhaldussüsteemiga.

Lihtsustatult öeldes on näiteks kodulehe sisuhaldussüsteem vahend millega saab mugavalt ja kiirelt lisada või muuta kodulehel olevat sisu. Ennemuiste (autori märkus: kerge muie) nii kümnend kaks tagasi olid enamus kodulehed staatilised. Ehk siis sisu muutmine või lisamine käis otse läbi kodulehe lähtekoodi. See eeldas ja eeldab siiani spetsiifilisemaid teadmisi. Vastavate teadmiste puudumisel ja ise katsetades võib kerge vaevaga terve lehe nii-öelda katki teha.

Tänapäeval on enamus kodulehed dünaamilised. Ehk siis sisu muutmine või lisamine käib läbi sisuhaldussüsteemi. See ei eelda spetsiifilisi teadmisi erinevatest veebi programmeerimiskeeltest. Sisu muutmine ja lisamine toimub reeglina (vähemalt WordPressil) kergesti mõistetava keskkoona kaudu.

Seega WordPress on sisuhaldussüsteem. Kuid suurte lisavõimalustega. WordPress on pigem tänapäeval alus platvorm millele on võimalik ehitada kodulehti, e-poode, erinevaid info/broneerimissüsteeme jpm. Selle kõige juures säilib tema hallatavuse loogilisus ja lihtsus (hea arenduse juures muidugi, mida pakume näiteks meie). Seega on tegemist platvormiga mille abil saab kergelt hallata kas enda kodulehete, e-poodi või mingit muud süsteemi.

WordPressi miinused

Igal asjal on nõrkusi. Nii on seda ka WordPressil. Hea arenduse juures aga maandatakse nõrkused.

Peamiseks nõrkuseks on süsteemi üleüldine haavatavus. Kuna tegemist on maailma ühe populaarseima platvormiga oma veebiprojektile, mille tõttu leidub palju pahalasi, kes otsivad võimalusi WordPressi baasil olevaid lahendusi maha murda.

Kuid kui arendusprotsessis teha ära teatud liigutused on turvalisuse risk minimaalne. Samuti omab üks hea veebis olev koduleht või e-pood alati endast koopiat kui mitte mitut koopiat. Halvima juhtumisel saab sellisel juhul taastada toimiva seisu kiirelt.

Plussid ja hea arendus kaaluvad miinused ülesse

Või noh pigem miinuse. Hea ja läbimõeldud arenduse korral on turvalisuse risk minimaalne kui mitte pea olematu. Samuti on WordPressil palju plusse miks teda kasutada. Mõned head argumendid on näiteks:

  • avatud lähtekood
  • suur, toetav ja sõbralik kommuun
  • sisuhaldamise lihtsus – süsteemi õpetab kiirelt selgeks ka kõige arvutikaugemale inimesele
  • tohutult palju lisasid ehk mooduleid ja võimalus neid ise juurde aretada – oskaja käe all saab kiirelt lisada erisuguseid võimalusi, näiteks broneerimiskalender, pangalingid maksete vastuvõtmiseks, ID-kaardiga autentimine jne
  • otsingumootori sõbralikkus – paljud suured eksperdid peavad seda tegelikult WordPressi üheks parimaks omaduseks, tõsi see on, et WordPressile tehtud lahendused on SEO sõbralikud

Seega kokkuvõtvalt on WordPressi näol tegemist võimeka tööriistaga, millega oskaja saab luua peaaegu kõikvõimalikke veebilahendusi. Ning tulevikus on loodud lahenduse haldamine lihtne, mugav ja kiire ka arvuti kaugeleinimesele.

Meie pakume Sulle võimalust saada endale näiteks koduleht mis täidab oma eesmärki. Või hoopis e-poodi, millega müüa kiirelt, mugavalt ja kindlalt oma tooteid või teenuseid internetis.